Article

Modelna šuma suorganizator je prve Istarske izložbe gljiva

U organizaciji Istarsko mikološko-gljivarskog saveza (IMGS - a), Centra za općekorisne funkcije šuma „Josip Ressel“ (Hrvatski šumarski institut) i udruge Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“  u Pazinu je 7. i 8. studenog održana prva Istarska izložba gljiva.

Nakon uvodne riječi  g. Antolovića, predstavnika Istarske županije kao glavnog pokrovitelja izložbe, okupljenima su se redom obratili predsjednik IMGS-a g. Ružić, a zatim suorganizatori izložbe, predsjednik Modelne šume g. Žulić, pa Željko Zgrablić ispred Hrvatskog šumarskog instituta.

Na kraju se ispred Grada Pazina kao pokrovitelja izložbe obratio g. Krulčić koji je izrazio zadovoljstvo zbog održavanja izložbe u Pazinu te proglasio izložbu otvorenom. 

Nakon uvodnih pozdrava, održano je niz zanimljivih predavanja; predsjednik Gljivarskog društva „Martinčica“  Feručo Katičić, predstavio je knjigu „Martinčica: 20 godina“.

Željko Zgrablić iz  Centra za općekorisne funkcije šuma održao je predavanje: Mikoriza; brak iz interesa, čime je posjetitelje izložbe upoznao sa važnošću simbiotske zajednice gljiva i biljaka. Alen Papišta iz Udruge tartufara Istre održao je predavanje na temu tartufa i tartufarenja u Istri, čime je skrenuo pozornost na porast „ilegalnih“ tartufara u Istri, a samim time i na pad kvalitete tartufa. Istaknuo je probleme s kojim se susreću tartufari, a stvaraju ih u najvećoj mjeri vodoprivreda i šumari koji svojom djelatnošću uništavaju staništa tartufa.  Svako izlaganje bilo je popraćeno pitanjima publike kojih nije nedostajalo.

Udruga Modelna šuma „Sliv rijeke Mirne“ imala je priličan broj interesenata među posjetiteljima, a njihovu je pozornost privukla Elena Šestan koja je udrugu i njene aktivnosti predstavila kroz predavanje: Modelna šuma u Istri kao novi način upravljanja područjem.

G. Žulić, novi predsjednik Modelne šume ponosno je istaknuo da “ iako postoji tek dvije godine modelna šuma okuplja veliki broj članova te jedinica lokalne samouprave u središnjoj Istri. U sklopu udruge djeluju brojne udruge i institucije koje su povezane kroz šumarstvo i proizvode te druge aktivnosti koje se na ovom području odvijaju“.

Posjetitelji su uz stručno vodstvo članova IMGS-a mogli razgledati  i upoznati se sa preko stotinu vrsta gljiva koje rastu na području Istre i okolice, a ujedno su imali prilike donijeti netom ubrane gljive na determinaciju članovima IMGS-a koji su im u svakom trenutku održavanja izložbe bili na raspolaganju.

Građani Pazina pokazali su ozbiljnu zainteresiranost za ovakav tip manifestacija, čime je ostvaren i glavni cilj izložbe, a to je promocija održivog gljivarstva, mikologije i rekreacije kroz edukaciju.

Sudjelovanjem na Izložbi, udruga Modelna šuma dobila je priliku za predstavljanje svojih djelatnosti i ciljeva široj javnosti što dosad nije imala priliku.Organizatori i pokrovitelji žele nastaviti suradnju pa možemo očekivati da će Istarska izložba gljiva nastaviti svoje održavanje u Pazinu i dogodine.