Dokument

Šumske škole u Berlinu

Hrvatski

Krajem listopada 2017. predstavnica udruge Modelna šuma posjetila je šumske škole u Berlinu, domaćini su joj bili šumski pedagozi iz Berlina, Bettina Foerster-Baldenius, Andreas Hasse and Elke Sobota-Baisch koji su zaposleni u šumskim školama.

Grad Berlin ima 18 % šuma, na području grada postoji 13 Garten Arbeits Schulen- škola za rad u vrtu i 10 Wald Schulen-šumskih škola.

U ove škole učenici dolaze organizirano, u obliku vanškolske nastave.Škole organiziraju razna događanja za roditelej i djecu te građanstvo na temu prirodne hrane, uzgoja bilja i ostalog, poznavanja šumskog drveća i plodova.

U školama za rad u vrtu djeca se bave poljoprivrednim poslovima; uzgajaju voće, povrće, drže pčele, rade kompost, kuhaju ono što su ubrali, konzerviraju voće i suše čajeve.

U šumskim školama uče o šumi i njezinom ekosustavu upotrebom različitih didaktičkih materijala od prirodnih materijala , kroz igru i priču.

Dokazano je da boravak djece u šumskim školama i školama za rad u vrtu pozitivno utječe na njihov socijalni, emotivni i fizički razvoj; djeca razvijaju motoričke vještine, empatiju i osjećaj za grupni rad, skloniji su zdravim navikama i žele još više boraviti u prirodi.News
Media