Događaj

Kampanja " Fotkaj i dijeli " za Svjetski dan šuma

Datum događaja: 

Ponedjeljak, 16 Ožujak, 2020 do Subota, 21 Ožujak, 2020

 

U subotu 21. ožujka u svijetu će se obilježiti Dan šuma, u što je uključena i udruga Modelna šuma "Sliv rijeke Mirne" koja je članica Mreže za komunikaciju o šumama Mediterana i Bliskog istoka (FCNMedNE) https://www.facebook.com/groups/1428889647373839/
U svjetlu ekstremnih mjera koje se poduzimaju da se spriječi širenje pandemije kod nas i u svijetu, priroda nam ostaje jedino utočište, u kojem možemo udisati svježi zrak, kretati se i osnažiti se, a nikako ne bi trebalo zaboraviti kako šume predstavljaju izuzetan resurs za istraživanje cjepiva za COVID-19 ili bilo koji drugi virus ili bolest.

Svjetski se dan šuma obilježava se svake godine 21. ožujka, a ove je godine FAO ( Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a) posvetio taj dan bioraznolikosti s obzirom da su šume dom za 80 % biljnih i životinjskih vrsta. Kako u vrijeme epidemije Covid-19 nisu dozvoljena nikakva javna događanja niti okupljanja, Mreža za komunukaciju u šumarstvu osmislila je online kampanju za obilježavanja svjetskog dana šuma.

Kampanjom PIC & SHARE koja zapravo znači „Fotkaj i podijeli“ udruga Modelna šuma i ostali koji komuniciraju vrijednost šuma žele pokazati svijetu izuzetnu bioraznolikost, ljepotu i bogatstvo Mediteranskih šuma.

Udruga zajedno sa svojim članovima i svim građanima kreće od ponedjeljka 16. ožujka u kampanju "Fotkaj i podijeli" .
Svi koji žele sudjelovati u kampanji trebaju:
- Fotografirati biljku, stablo ili životinju svoga kraja
- Umetnuti fotografiju u predložak za razglednicu https://www.dropbox.com/…/4jfgjb…/AABllBGWb5vY6BmdYWr2uoyza…
- Dopisati svoju zemlju i naziv biljke ili životinje
- Dodati poruku koju žele podijeliti s drugima
- Objaviti razglednicu na svom profilu socijalnih mreža, označiti svoje prijatelje i grupe te nikako zaboraviti FCNMedNE
- Potaknuti svoje prijatelje i grupe da učine isto kako bi povećali znanje o bogatstvu naših zemalja

Razglednice na društvenim mrežama mogu sadržavati sliku biljke, životinje ili stabla s osobom ili grupom ljudi koja je objavljuje, a poruke mogu biti na bilo kojem jeziku.
Kako bi se povećala vidljivost razglednica one bi se trebale dijeliti pomoću hashtagova #IntlForestDay & #FCNMedNE na sljedećim računima na društvenim mrežama:
1. Facebook: grupa FCNMedNE https://www.facebook.com/groups/1428889647373839
2. Twitter: Spomenuti (@FCNMedNE) i koristiti hashtaga #IntlForestDay
3. Intagram: Spomenuti (@ forest.communicators) i koristiti hashtaga #IntlForestDay

Kampanja traje do 21. ožujka kad će Forest Communicators Network Mediteran i FAO s razglednicama iz raznih zemalja obilježiti Svjetski dan šuma.
Cilj ove svjetske kampanje je produbljivanje svijesti o tome koliko su šume važne za očuvanje bioraznolikosti, te da se istaknu endemične životinjske i biljne vrste svake pojedine zemlje. Jedna od poruka FAOa za ovaj Svjetski dan šuma je u "U šumama živi preko 60 000 vrsta drveća", http://www.fao.org/international-day-of-for…/key-messages/…/, a moto svjetskog dana šume je „Prevrijedno da bi se izgubilo“.News
Media